Awards en palmares

Tijdens het JEF festival worden er heel wat awards en prijzen uitgereikt in verschillende competities. Er zijn drie competities, waarin iedere jury apart hun favoriete films kiest.

Hiernaast vind je een overzicht per competitie, met telkens de te winnen prijzen en de verschillende jury's.

Palmares 2019

Professionele jury (ECFA Jury):

  • Beste langspeelfilm: Binti van Frederike Migom (België, 2019)

“De professionele jury kiest voor deze bijzondere film vanwege het sterke script dat vanuit het blikveld van kinderen is uitgewerkt. De film is bijzonder actueel, niet enkel vanwege het element ‘vloggen’ maar ook vanwege de problematiek van de sans papiers. Dit dramatische element wordt gekoppeld aan een positieve boodschap. Waarden die voor kinderen van groot belang zijn, komen in de film heel sterk tot uiting; het verlangen naar een thuis, de kracht van vriendschap, maar ook de wilskracht van kinderen. Met energie en inzet kan je als kind de wereld wel degelijk beïnvloeden. Goed geacteerd - het spelplezier spat ervan af - en knap in beeld gebracht."

  • Beste kortfilm: Link van Robert Löbel (Duitsland, 2017)

“De professionele jury koos voor Link, omwille van de krachtige emotie die losgemaakt wordt door een relatief eenvoudige verhaallijn en een prachtige animatiestijl waarin de balans tussen aantrekken en loslaten heel letterlijk wordt uitgebeeld en tegelijk een rijke verbeelding op gang wordt gebracht. Zijn de figuren symbolen voor een grotere beweging, drukken ze een relatie uit? Grappige intermezzo’s verlenen de film ook een vrolijke toon. De absurditeit en ons onbegrip contrasteren met de personages die hun wereld volkomen logisch vinden. Dat alles maakt dit tot een unieke film. Verbonden zijn, niet verbonden zijn, dichtbij en veraf, hulde aan een film boordevol verwondering.”

  • Beste korte documentaire: Luister van Astrid Bussink (Nederland, 2018)

“De jury koos voor Luister, omdat het belang van de kindertelefoon in deze documentaire op een aangrijpende en subtiele manier wordt verbeeld. Vier telefoongesprekken van de kindertelefoon komen tot leven, op een ruwe, schetsmatige manier door beelden ondersteund. Deze beelden laten de kijker vrij om zelf invulling te geven aan de gesprekken, wat de verbeelding en de identificatie met de bellers vergroot. De pijn van een scheiding, een kind dat uit de kast komt, eenzaamheid, de rusteloosheid van een asielzoeker,... alle deze verhalen, verteld door kinderen, geven kijkers de boodschap dat ze niet alleen staan met hun grote problemen en dat vertellen kan helpen. Tegelijk is er voor ouders en volwassenen werk aan de winkel, te beginnen met: beter luisteren!”


Kinderjury:

  • Beste langspeelfilm: Vechtmeisje van Johan Timmers (Nederland, 2018)

De film gaat over een meisje dat leert kickboksen en zo al haar gevoelens kwijt kan. In de film zitten allemaal verschillende emoties. Een spannende film waarbij je meer dan eens op het puntje van je stoel zit. Aiko Beemsterboer speelt heel overtuigend de stoere Bo.


  • Beste kortfilm: Catastrophe van Jamilla Van Wijngaarden (Nederland, 2017)

Een grappige film die kort en krachtig een leuk verhaal brengt. De film zit in een mooi en schattig jasje. Het gaat over een kat die alles probeert recht te zetten maar in plaats daarvan alles alleen maar erger maakt. De film was naast mooi geanimeerd ook helemaal afgewerkt.

  • Beste korte documentaire: De man die achter de horizon keek van Martijn Blekendaal (Nederland, 2018)

Een origineel, interessant onderzoek naar de reis van Bas Jan Ader over de oceaan met een mooie onderliggende boodschap. De film betrekt het publiek actief mee in de kijkervaring. Geen klassieke documentaire, maar ze kon wel menig hart veroveren. De vliegreis die in de film zit zal ons allemaal nog lang bijblijven, heel cool!

  • Beste medialab installatie: VR giants

"Waan jezelf in de rol van reus. Samenwerken is essentieel om het spel te doen lukken. Door de VR bril kom je in een andere wereld die je helemaal kan ontdekken. Deze installatie is voor ons de leukste van heel het medialab. Het is een actief spel waarbij je echt met heel je lichaam moet spelen. Het is hoogtechnologisch en toch actief wat het heel origineel maakt. Het feit dat je kan communiceren en elkaar helpen maakt het een speciale game.

VR is voor ons een nieuwe, verrassende ervaring waar deze game een leuke indruk van heeft nagelaten. De wereld rondom je ontdekken op deze manier was een leuke en speciale ervaring."

JEF in het ziekenhuisjury:

• Beste kortfilm: Bei mir bist du schön van Bouwine Pool (Nederland, 2017)

Publieksjury:

• Beste langspeelfilm: Vechtmeisje van Johan Timmers (Nederland, 2018)

Studentencompetitiejury:

Kattekwaad van Jeff Theys (België, 2018)

• Eervolle vermelding: CHEERS! Angela Alsouliman (België, 2018)

JEF makersjury: 

  • Mini: Maanpoes van Violette Vergult
  • Maxi: Spacepost van Noor Alleweireldt
  • Publieksprijs: Yesterland van Elijah Verdonck